Mi van teritéken?
Én is megosztom, hogy milyen olvasnivalóim vannak. Ebben különös segítséget adott Gál Lajos olaszrizing (2009) alkotása, melyet ajándékba kaptam és egészen különösen érzékeny húrokat pendített meg bennem (érik egy másik bejegyzés). Szóval a St. Andrea Ferenchegy chardonnay a kedvenc fehér olvasnivalóm. Egészen fantasztikus, kissé drága bor. Szóljon a szakértő: "Hűvös, de barátságos, részben vegetális illat. Fehérhúsú gyümölcsök, különböző alma és őszibarack fajták között kereshetjük díszítő ízeit. Sokrétű, komplex ízvilág, tartalmas lecsengés." Érdekes, hogy a Gál Lajosnál ugyanazt a terroirt tapasztaltam, ha vakon kellene kóstolni, a fajtajelleg ellenére lehet, hogy összekeverném a kettőt. Nehéz, de igaz szavak ezek. Pedig most látom, hogy a Ferenchegy kb. négyszer drágább mint az olaszrizling, bassza meg.
No szóval, összeszedtem egy kis olvasnivalót. Egy nagyon szép szőke kék szemű sommelier lányt is megkértem, hogy segítsen az olvasgatásban, de épp ma mondta, hogy lassan olvas, emiatt lehet, hogy elhúzódik a projekt. De a lényeg, az általan tervezett olvasási sorrendben:
1. Gere Attila: Portugieser (2009): sokan nem kamálják, de szerintem teljesen rendben van.
2. Gere Attila: Athus (2007): rendkívül jó ár/érték arány, egy igazi kezdő is érzi, hogy valami nagyon jót olvas.
3.: Tüske pince, Cabernet Franc (Halmai Csaba 2006): igazi gránát az arcba. Überkirály bor, sajnos nekem már csak két kötet van belőle, a szőke lányon kívül senki sem kap belőle.
4. Weninger & Gere: Cuvée Phoenix (2007): az előzőn terroirben túltesz, már lehet érezni a föld erejét, igen a tízezer év, a savak, a víz, nagyon nagy erő, ami nekifeszül belülről az arcnak.
5. Gere Attila: Cabernet Sauvignon Barrique (2007): hát igen, nos ha kibebaszott kurvajó bort akarsz inni, nagy testtel és mégis a tölgyfahordó játékos vanília illatával és ízével, ezt ne hagy ki. Én leborulok ezen bor előtt, hál' istennek van még belőle, nem bőven de ha jóban vagyunk biztos bontok.
6. Gere Attila: Kopar (2007): ezt nem ismerem, még nem bontottam, igazándiból ajándékba kaptam egy kissé túlfizetett szívességért. Kíváncsi vagyok rá, nagyon, de csak akkor bontom, ha egy jó szakértővel tudom meginni (lásd szőke sommelier). Mint tudjuk az évjárat ennél a bornál különösen fontosan esik a latba, mivel mind a borfajták aránya, mind azok származási helye radikálisan tud változni az évjáratok között. A mostani tudás szerint az 1997-es (van belőle nye nye nye nye nye) és a 2000-es (van belőle nye nye nye nye nye) ami igazából überfasza, de ezeket inkább akkor bontanám, ha egy két pinájú Cameron Diaz könyörögne érte egy marék száz dollárossal a kezében térden állva meztelenül. Hát igen, lehet, hogy egy darabig még nem bontom meg, bár Cameron Diaz is öregszik, lehet, hogy egy jó borért rám fanyalodik.
Nos ez a listám. Ami realitás, hogy jövő héten feljön egy barna nem sommelier lány, és bontok egy 100 százalékos eperbort (ausztria), amiből kurvaélet, hogy nem iszom egy kortyot sem.
Impozáns könyvtárad van! :-)
VálaszTörlésHétfőn hozz be, és adj kölcsön egy pár kötetet...